Contact: 03-2615 1111
enquiry-my@experian.com
Top
Privacy Statement – Experian | Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd.
6028
page-template,page-template-full-width,page-template-full-width-php,page,page-id-6028,mkd-core-1.0,highrise-ver-1.0,,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard-extended,mkd-fixed-on-scroll,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-slide-from-bottom,mkd-light-header,mkd-full-width-wide-menu,mkd-header-standard-extended-logo-in-grid-border-disable,mkd-header-standard-extended-menu-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Privacy Statement

For the Bahasa Malaysia version, please click here.

This Privacy Statement describes what information (“Information”) Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd. (“EIS”, “We” or “Us”) collects and how We will be using it while providing our products and/or services (“Services”) through our websites https://creditinfo.experian.com.my/ and https://ct.experian.com.my/ (“Website”). It also describes how you can access and update your Information. By providing your Information to Us, you are agreeing to the terms of this Privacy Statement and the processing of your Information as detailed in this Privacy Statement.

This Privacy Statement applies solely to the Websites and does not apply to any third party websites you may access from Our Websites. To determine how they deal with your personal data, you should ensure that you read their respective privacy policies.

For Personal Self-Check reports and services, please refer to the privacy statement at https://www.mycreditinfo.com.my/.

 

Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd.

EIS is a credit reporting agency that is regulated under the Credit Reporting Agencies Act 2010. EIS is part of a group of companies, whose parent company is Experian Plc, which is listed on the London Stock Exchange (EXPN). For more information on the Experian Group, please visit the group’s website at www.experiangroup.com. We are the global leader in providing data, analytical, marketing and credit services to organizations and consumers to help them manage risks and make every day commercial and financial decisions.

 

What kind of Information do We collect?

Registration and your account set up related information – business name, business registration number, registered address, phone number, type of business, nature of business, ownership profile, individual information such as name, designation, and email addresses.

Information contained in the Services you purchase – entity and financial information, individual information such as identity card number, addresses and phone numbers.

Information provided by you about yourself and third parties (including children under 18 years old) and selected by you to be monitored when enrolling to CSID Dark Web Monitoring service – identification number, passport number, phone number, email address, local and international bank account number, and credit/debit card number.

Except for the purpose of providing CSID Dark Web Monitoring service, We do not collect and do not store (i) any bank account/credit card number; and (ii) any personal data of children under 18 years old, and they cannot be accessed by EIS staff.

We also do not collect and process any sensitive personal data (as defined in the Malaysian Personal Data Protection Act 2010), such as information regarding an individual’s physical or mental health, his political opinions, his religious beliefs, or the commission or alleged commission by him of any offence.

Where the provision of your Information is considered necessary or mandatory in order for Us to provide you with our products and/or services, and you fail to provide such data to Us, We will be unable to provide you with the respective products and/or services.

In the event you provide Us with Information relating to third parties, you confirm that you have (i) obtained their consent or are otherwise entitled to provide their Information to Us and for us to process accordingly; and (ii) informed them to read and understand this Privacy Statement.

 

How do We collect your Information?

We collect your Information when you have completed and submitted the subscription application form to Us, log in to your account on the Websites or otherwise interact with Us, use or purchase the Services using the Websites, participate in any activity on our Websites or subscribe to our publications or marketing materials. We also collect your Information from publicly available sources and from third parties.

 

Why do We collect your Information and how do We use it?

EIS collects and uses your Information for the following purposes:

  • To facilitate your use of the Services and access to the Websites;
  • To process your order(s) and purchase(s);
  • To deliver Services you choose to purchase or have requested;
  • To administer and maintain your account and the Services We provide you;
  • To provide customer support, respond to your queries, feedback, claims or disputes;
  • To deliver notices, updates, prizes and/or promotional materials to you;
  • To conduct survey/analysis and client profiling activities;
  • To maintain and update internal record keeping;
  • To carry out market research;
  • To detect and prevent crime (including but not limited to fraud, money laundering, bribery which takes subject to the relevant laws as well);
  • To improve and enhance Our Services;
  • To meet any legal or regulatory requirements;
  • To send you marketing or promotional materials by email, telecommunication means or social media about products, services and/or promotions offered by EIS and selected third parties that We think may interest you.

How to opt-out from receiving marketing or promotional materials?

You may at any time contact our Customer Support at 03-26151111 or via email customer-my@experian.com and to require Us to cease or not to begin processing your Information for purposes of marketing. Also, along with every e-mail marketing communication sent to you, We provide you the opportunity to discontinue receiving future marketing communications (i.e., unsubscribe). Simply follow the unsubscribe process or directions provided in the email.

 

Who do we disclose your Information to?

To enable development and provision of Services to you, EIS might need to disclose your Information to:

  • our agents, sub-contractors, service providers, suppliers or business partners;
  • other members of Experian Group which may include Experian companies located in and outside of Malaysia;
  • payment channels including without limitation financial institutions for purpose of assessing, verifying, effectuating and facilitating payment of any amount due to Experian in connection with your acquisition of our services and/or products.

Under certain circumstances EIS may disclose your Information to any person to whom We are required to do so by law or other legal order or we reasonably believe that the use or disclosure of the information is reasonably necessary for one or more enforcement related activities conducted by or on behalf of an enforcement body.

We may also disclose your Information to the general public when you become a winner in a contest by publishing your name, photographs and other Information without compensation for advertising and publicity purposes.

Disclosure of your Information to third parties is always subject to complying with all laws and regulations applicable to EIS and third parties mentioned above. In circumstances where We disclose Information, We generally retain control of that information. We can therefore ensure that the Information We disclose is used only in accordance with this Privacy Statement and in accordance with the requirements of the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 and other applicable data protection laws and regulations.

EIS also employs a number of security measures to ensure the safety and security of any disclosure of your Information, including without limitation, IP whitelisting, web application firewall (WAF), log analysis tool and REST API with basic authentication.

 

Transfer of your Information outside of Malaysia

In instances where our third parties are located outside of Malaysia, such as where you make use of Experian eKYC or place an order for an international credit report, We may disclose and transfer your Information outside of Malaysia, but always ensuring to adhere to the local and foreign data protection laws.

If you subscribe to our CSID Dark Web Monitoring service, We will transfer your Information outside Malaysia to be registered with our global server for the purpose of data matching as part of the CSID Dark Web Monitoring service.

 

How secure is your Information?

As a global leader in the management of data, EIS recognizes and acknowledges the importance of keeping the Information and data that it holds, secure and protected from unauthorized access. To do this, EIS utilizes industry standard security and encryption processes and technology to ensure that access to your Information is only provided to those employees who need to have access in order to perform their role. We may be obliged to disclose Information we hold to law enforcement agencies. In such circumstances, the use and security of that information is determined by the rules governing the relevant agency.

To ensure that We maintain the standards We have set for security and that We comply with our obligations in relation to the storage and handling of your Information, EIS requires all of its employees to complete regular training in relation to the handling of Information and the application of our security policies. We will also regularly review this policy and assess our performance against it to ensure We are meeting and continue to meet our obligations under the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 and other applicable laws.

 

How long do we retain your Information for

We will retain your Information for the following periods:

Information contained in the Services you purchase – (i) in respect of your online report files (HTML/PDF), for 3 years; (ii) in respect of your online order history, monitoring services, B2B requests, response files and consent documents, for 7 years; and (iii) in respect of defaulters’ data or payment aging data which you provide, for 10 years.

Information provided by you about yourself and third parties (including children under 18 years old) and selected by you to be monitored when enrolling to CSID Dark Web Monitoring service – for 6 months after the termination of the CSID Dark Web Monitoring service.

 

How can you access or correct the Information We hold?

You have the right to request for access to and correction of your information held by Us and in this respect, you may:

  • check whether We hold or use your Information and request access to such data;
  • request that We correct any of your Information that is inaccurate, incomplete or out-of-date;
  • request that your Information is retained by Us only if necessary, for the fulfilment of the purposes for which it was collected;
  • request that We specify or explain our policies and procedures in relation to data and types of Information handled by Us;
  • communicate to Us your objection to the use of your Information for marketing purposes as described under How to Opt-Out whereupon We will not use your Information for these purposes; and
  • withdraw, in full or in part, your consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period.

In general, We aim to respond to all complaints promptly and in any event in less than 21 working days. We aim to act promptly and reasonably in resolving any complaints. There are some circumstances, for example, where the matter is complex, or the resolution relates to a product with a long update cycle, where We may require additional time to resolve an issue or to implement a correction.

If you wish to exercise any of your rights listed above, you may contact Us at the following:
Customer Support
Tel: 603-26151111
Email: customer-my@experian.com
Website: https://www.creditinfo.experian.com.my and https://ct.experian.com.my/

For Personal Self-check report, please contact the following instead:

Consumer Direct
Tel: 03-2615 1100
Email: info@mycreditinfo.com.my
Website: https://www.mycreditinfo.com.my/

There are certain limited circumstances permitted under the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 in which We may decline to permit access to the Information We hold or We may decline to apply a correction to that Information which you have requested. In such circumstances, you may require that We note that a request for access or correction has been refused by Us.

Generally, We are happy to provide details of the Information We hold free of charge. However, to the extent permissible under law, We reserve the right to charge a nominal fee (if applicable) to commensurate with our costs of extraction and collation of Information where significant work is involved. We will require you to adequately identify yourself when requesting a copy of your Information.

 

Cookies

We use cookies so that We can give you a better experience when you return to our Websites. Most web browsers automatically accept cookies. You do not have to accept cookies, and you should read the information that came with your browser software to see how you can set up your browser to notify you when you receive a cookie, this will give you the opportunity to decide whether to accept it. If you disable cookies from your browser, you may not be able to access certain features of a particular website.

 

Language

This Privacy Statement is written both in English and Bahasa Malaysia languages. Should there be any contradictions between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

 

Updates to this Privacy Statement

We may amend this Privacy Statement from time to time and the updated version shall apply and supersede any and all previous versions. You are encouraged to check our Websites periodically for our most up-to-date Privacy Statement (as indicated by the date of the update set out at the bottom of this Privacy Statement).

Updated @ 06/07/2022

Experian provides the most complete and in-depth analysis of a business’ credit information.

RAM Credit Information is now Experian. These changes do not impact our existing products and services. Find out more at creditinfo.experian.com.my/rebrand/

DASAR PRIVASI

Dasar Privasi ini menerangkan maklumat ("Maklumat") Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd. ("EIS", atau "Kami") mengumpul dan bagaimana Kami akan menggunakan sambil membekalkan produk dan / atau perkhidmatan Kami ("Perkhidmatan") kepada anda, termasuk melalui laman web Kami https://creditinfo.experian.com.my/ dan https://ct.experian.com.my/ ("Laman Web"). Ia juga menerangkan bagaimana anda dapat mengakses dan mengemas kini Maklumat anda. Dengan memberikan Maklumat anda kepada Kami, anda bersetuju dengan terma-terma Dasar Privasi ini dan pemprosesan Maklumat anda seperti yang dihuraikan dalam Dasar Privasi ini.

Dasar Privasi ini hanya terpakai untuk Laman Web semata-mata dan tidak terpakai kepada mana-mana laman web pihak ketiga yang anda mungkin mengakses dari Laman Web Kami. Untuk menentukan bagaimana mereka mengendalikan data peribadi anda, anda harus memastikan bahawa anda membaca polisi privasi mereka masing-masing.

Untuk laporan dan perkhidmatan Laporan Kredit Individu, sila rujuk dasar privasi di https://www.mycreditinfo.com.my/.

 

Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd.

EIS adalah agensi pelaporan kredit yang diatur di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010. EIS adalah sebahagian daripada kumpulan syarikat, yang syarikat induknya adalah Experian Plc, yang disenaraikan di Bursa Saham London (EXPN). Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Kumpulan Experian, sila lawati laman web kumpulan di www.experiangroup.com. Kami adalah peneraju global dalam pembekalan data, analitik, pemasaran dan perkhidmatan kredit kepada organisasi dan pengguna untuk membantu mereka menguruskan risiko dan membuat keputusan komersial dan kewangan harian.

 

Apa jenis Maklumat yang Kami kumpulkan?

Pendaftaran dan maklumat berkaitan pengaturan akaun anda - nama perniagaan, nombor pendaftaran perniagaan, alamat berdaftar, nombor telefon, jenis perniagaan, sifat perniagaan, profil pemilikan, maklumat individu seperti nama, dan alamat e-mel.

Maklumat yang terdapat dalam Perkhidmatan yang anda beli - maklumat entiti dan kewangan, maklumat individu seperti nombor kad pengenalan, alamat dan nombor telefon.

Maklumat yang anda berikan mengenai diri anda serta pihak ketiga (termasuk kanak-kanak di bawah usia 18 tahun) dan dipilih oleh anda untuk dipantau semasa mendaftar untuk perkhidmatan CSID Dark Web Monitoring - nombor kad pengenalan, nombor pasport, nombor telefon, alamat e-mel, nombor akaun bank tempatan dan antarabangsa, dan nombor kad kredit/debit.

Kecuali untuk tujuan pembekalan perkhidmatan CSID Dark Web Monitoring, Kami tidak mengumpulkan dan tidak menyimpan (i) apa-apa nombor akaun bank / kad kredit; dan (ii) apa-apa data peribadi kanak-kanak di bawah usia 18 tahun, dan ia tidak akan dapat diakses oleh kakitangan EIS.

Kami juga tidak mengumpulkan dan memproses apa-apa data peribadi sensitif (seperti yang ditakrifkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010), seperti maklumat tentang kesihatan fizikal atau mental seorang subjek data, pendapat politiknya, kepercayaan agamanya, atau pelakuan atau pengataan pelakuan apa-apa kesalahan olehnya.

Sekiranya pemberian Maklumat anda dianggap perlu atau wajib untuk Kami membekalkan produk dan / atau perkhidmatan Kami kepada anda, dan anda gagal memberikan data tersebut kepada Kami, Kami tidak akan dapat membekalkan produk dan / atau perkhidmatan tersebut kepada anda.

Jika anda memberikan Kami Maklumat berkaitan dengan pihak-pihak ketiga, anda mengesahkan bahawa anda telah (i) mendapatkan persetujuan mereka atau anda berhak memberikan Maklumat mereka kepada Kami untuk Kami memproseskan dengan sewajarnya, dan (ii) memaklumkan kepada mereka untuk membaca dan memahami Dasar Privasi ini.

 

Bagaimana Kami mengumpulkan Maklumat anda?

Kami mengumpulkan Maklumat anda apabila anda telah melengkapkan dan menyerahkan borang permohonan langganan kepada Kami, log masuk ke akaun anda di Laman Web Kami, berinteraksi dengan Kami, menggunakan atau membeli Perkhidmatan menggunakan Laman Web, mengambil bahagian dalam sebarang aktiviti di Laman Web Kami atau melanggan penerbitan atau bahan pemasaran Kami. Kami juga mengumpulkan Maklumat anda dari sumber umum yang tersedia dan daripada pihak ketiga.

Mengapa kita mengumpulkan Maklumat anda dan bagaimana Kami menggunakannya?

EIS mengumpul dan menggunakan Maklumat anda untuk tujuan berikut:

  • Untuk memudahkan penggunaan Perkhidmatan dan akses anda ke Laman Web;
  • Untuk memproses pesanan dan pembelian anda;
  • Untuk menyampaikan Perkhidmatan yang anda pilih untuk membeli atau telah meminta;
  • Untuk mentadbir dan menyelenggara akaun anda dan Perkhidmatan yang Kami membekalkan kepada anda;
  • Untuk memberi sokongan pelanggan, membalas pertanyaan, maklum balas, tuntutan atau pertikaian anda;
  • Untuk menyampaikan pemberitahuan, kemas kini, hadiah dan / atau bahan promosi kepada anda;
  • Untuk melakukan tinjauan / analisis dan aktiviti pemprofilan pelanggan;
  • Untuk mengekalkan dan mengemas kini penyimpanan rekod dalaman;
  • Untuk menjalankan penyelidikan pasaran;
  • Untuk mengesan dan mencegah jenayah (termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram, rasuah yang juga dikenakan undang-undang yang berkaitan);
  • Untuk mempertingkatkan dan menambah baik Perkhidmatan Kami
  • Untuk memenuhi apa-apa keperluan undang-undang atau peraturan;
  • Untuk menghantar bahan pemasaran atau promosi kepada anda melalui e-mel, cara telekomunikasi atau media sosial mengenai produk, perkhidmatan dan / atau promosi yang ditawarkan oleh EIS dan pihak ketiga terpilih yang Kami rasa mungkin menarik minat anda.

Bagaimana untuk memilih untuk tidak menerima bahan pemasaran atau promosi?

Anda pada bila-bila masa boleh menghubungi Sokongan Pelanggan Kami di 03-26151111 atau melalui e-mel di customer-my@experian.com dan meminta Kami untuk menghentikan atau tidak memulakan pemprosesan Maklumat anda untuk tujuan pemasaran. Selain itu, bersama dengan setiap e-mel komunikasi pemasaran yang dikirimkan kepada anda, Kami memberi anda peluang untuk berhenti menerima komunikasi pemasaran di masa depan (iaitu, henti langganan). Sila ikuti proses henti langganan atau arahan yang diberikan dalam e-mel.

 

Kepada siapa Kami mendedahkan Maklumat anda?

Untuk membolehkan pengembangan dan pembekalan Perkhidmatan kepada anda, EIS mungkin perlu mendedahkan Maklumat anda kepada:

  • ejen, sub-kontraktor, pembekal perkhidmatan, pembekal atau rakan niaga Kami;
  • ahli Kumpulan Experian lain yang mungkin termasuk syarikat Experian yang berada di dalam dan di luar Malaysia;
  • saluran pembayaran termasuk tanpa had institusi kewangan untuk tujuan menilai, mengesahkan, melaksanakan dan memfasilitasi pembayaran sejumlah apa pun yang perlu dibayar kepada Experian sehubungan dengan pemerolehan perkhidmatan dan / atau produk Kami.

Dalam keadaan tertentu EIS boleh mendedahkan Maklumat anda kepada mana-mana orang di mana Kami dikehendaki untuk melakukan demikian oleh undang-undang atau perintah undang-undang lain atau Kami secara munasabah percaya bahawa penggunaan atau pendedahan maklumat itu wajar diperlukan untuk satu atau lebih aktiviti berkaitan penguatkuasaan yang dilakukan oleh atau bagi pihak sebuah badan penguatkuasaan.

Kami juga boleh mendedahkan Maklumat anda kepada masyarakat umum apabila anda menjadi pemenang dalam peraduan dengan menerbitkan nama, gambar dan Maklumat anda yang lain tanpa pampasan untuk tujuan pengiklanan dan publisiti.

Pendedahan Maklumat anda kepada pihak ketiga selalu tertakluk kepada pematuhan semua undang-undang dan peraturan yang berkaitan untuk EIS dan pihak ketiga yang disebutkan di atas. Dalam keadaan di mana Kami mendedahkan Maklumat, Kami biasanya mengekalkan kawalan terhadap maklumat tersebut. Oleh itu, Kami dapat memastikan bahawa Maklumat yang Kami dedahkan hanya digunakan sesuai dengan Dasar Privasi ini dan sesuai dengan kehendak Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia dan undang-undang dan peraturan perlindungan data lain yang berkaitan.

EIS juga menggunakan sejumlah langkah keselamatan untuk menjamin keselamatan apa-apa penzahiran Maklumat anda, termasuk tanpa had, penyenaraian putih alamat IP, firewall aplikasi web (WAF), alat analisis log dan REST API dengan pengesahan asas.

 

Pemindahan Maklumat anda ke luar Malaysia

Sekiranya pihak ketiga Kami berada di luar Malaysia, seperti di mana anda menggunakan Experian eKYC atau membuat pesanan untuk suatu laporan kredit antarabangsa, Kami mungkin akan mendedahkan dan memindahkan Maklumat anda ke luar Malaysia, tetapi Kami akan selalu memastikan bahawa Kami mematuhi undang-undang perlindungan data tempatan dan asing.

Jika anda melanggan perkhidmatan CSID Dark Web Monitoring Kami, Kami akan memindahkan Maklumat anda ke luar Malaysia untuk didaftarkan dengan server global Kami untuk tujuan pemadanan data sebagai sebahagian daripada perkhidmatan CSID Dark Web Monitoring.

 

Apakah tahap keselamatan Maklumat anda?

Sebagai peneraju global dalam pengurusan data, EIS menyedari dan mengakui kepentingan untuk memastikan bahawa Maklumat dan data yang dipegangnya, selamat dan dilindungi dari akses yang tidak dibenarkan. Untuk melakukan ini, EIS menggunakan proses dan teknologi keselamatan dan penyulitan standard industri untuk memastikan bahawa akses ke Maklumat anda hanya diberikan kepada pekerja yang perlu mempunyai akses untuk melaksanakan peranan mereka. Kami mungkin diwajibkan untuk mengungkapkan Maklumat yang Kami simpan kepada agensi penguatkuasaan. Dalam keadaan seperti itu, penggunaan dan keselamatan maklumat tersebut adalah ditentukan oleh peraturan yang mentadbir agensi yang berkenaan.

Untuk memastikan bahawa Kami mengekalkan standard yang telah Kami tetapkan untuk keselamatan dan bahawa Kami mematuhi kewajiban Kami berkaitan dengan penyimpanan dan pengendalian Maklumat anda, EIS menghendaki semua pekerjanya untuk melengkapi latihan berkala berkaitan dengan pengendalian Maklumat dan penggunapakaian dasar keselamatan Kami. Kami juga akan mengkaji semula polisi ini secara berkala dan menilai prestasi Kami terhadapnya untuk memastikan Kami memenuhi dan terus memenuhi tanggungjawab Kami di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia.

 

Berapa lama Kami menyimpan Maklumat anda?

Kami akan menyimpan Maklumat anda untuk tempoh berikut:

Maklumat yang terdapat dalam Perkhidmatan yang anda beli – (i) berkenaan dengan fail laporan atas talian anda (HTML/PDF), selama 3 tahun; (ii) berkenaan dengan sejarah pesanan atas talian, perkhidmatan pemantauan, permintaan B2B, fail jawapan dan dokumen persetujuan anda, selama 7 tahun; dan (iii) berkenaan dengan data peminjam atau data pembayaran yang anda berikan, selama 10 tahun.

Maklumat yang anda berikan mengenai diri anda serta pihak ketiga (termasuk kanak-kanak di bawah usia 18 tahun) dan dipilih oleh anda untuk dipantau semasa mendaftar untuk perkhidmatan CSID Dark Web Monitoring – selama 6 bulan selepas penamatan perkhidmatan CSID Dark Web Monitoring.

 

Bagaimana anda boleh mengakses atau membetulkan Maklumat yang Kami simpan?

Anda berhak untuk meminta akses kepada dan pembetulan Maklumat anda yang dipegang oleh Kami dan dalam hal ini, anda boleh:

  • memeriksa sama ada Kami menyimpan atau menggunakan Maklumat anda dan meminta akses ke data tersebut;
  • meminta agar kami membetulkan mana-mana Maklumat anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau tidak terkini;
  • meminta agar Maklumat anda disimpan oleh Kami hanya jika perlu, untuk memenuhi tujuan yang mana ia dikumpulkan;
  • meminta agar Kami menyatakan atau menjelaskan dasar dan prosedur Kami yang berkaitan dengan data dan jenis Maklumat yang dikendalikan oleh Kami;
  • menyampaikan bantahan anda kepada Kami terhadap penggunaan Maklumat anda untuk tujuan pemasaran seperti yang dijelaskan di bawah Cara Menyisih di mana kami tidak akan menggunakan Maklumat anda untuk tujuan ini selepas itu; dan
  • menarik balik, sepenuhnya atau sebahagian, persetujuan anda yang diberikan sebelumnya, dalam setiap kes tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang, syarat kontrak dan jangka masa yang munasabah.

Secara umum, Kami berhasrat untuk menjawab semua aduan dengan segera dan dalam apa jua keadaan dalam jangka masa kurang dari 21 hari bekerja. Kami berhasrat untuk bertindak segera dan secara wajar dalam menyelesaikan sebarang aduan. Terdapat beberapa keadaan, misalnya, di mana masalahnya rumit, atau penyelesaiannya berkaitan dengan produk dengan kitaran kemas kini yang panjang, di mana Kami mungkin memerlukan masa tambahan untuk menyelesaikan suatu masalah atau melaksanakan suatu pembetulan.

Sekiranya anda ingin melaksanakan mana-mana hak anda yang disenaraikan di atas, anda boleh menghubungi Kami melalui:
Sokongan Pelanggan
Tel: 03- 26151111
E-mel: customer-my@experian.com
Laman Web: https://www.creditinfo.experian.com.my dan https://ct.experian.com.my/
Untuk Laporan Kredit Individu, sila menghubungi yang berikut:
Sokongan Pengguna
Tel: 03-2615 1100
E-mel: info@mycreditinfo.com.my
Laman Web: https://www.mycreditinfo.com.my/
Terdapat keadaan terhad tertentu yang diizinkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia di mana Kami mungkin menolak untuk membenarkan akses ke Maklumat yang Kami pegang atau Kami mungkin menolak untuk menerapkan suatu pembetulan pada Maklumat yang anda minta. Dalam keadaan seperti itu, anda boleh meminta Kami untuk mencatatkan bahawa suatu permintaan untuk akses atau pembetulan telah ditolak oleh Kami.

Secara amnya, Kami gembira untuk memberikan perincian Maklumat yang Kami simpan secara percuma. Walau bagaimanapun, sejauh yang diizinkan di bawah undang-undang, Kami berhak untuk mengenakan yuran nominal (jika ada) yang setimpal dengan kos pengekstrakan dan pengumpulan Maklumat Kami di mana kerja berat adalah terlibat. Kami meminta anda untuk mengenal pasti diri anda dengan secukupnya ketika meminta sesalinan Maklumat anda.

 

Kuki

Kami menggunakan "Kuki" supaya Kami dapat memberi anda pengalaman yang lebih baik semasa anda melayari Laman Web Kami. Sebilangan besar pelayar web menerima "Kuki" secara automatik. Anda tidak perlu menerima "Kuki". Anda harus membaca maklumat yang disertakan dengan perisian pelayar web anda untuk melihat bagaimana anda boleh melaraskan pelayar web anda untuk memberitahu anda ketika anda menerima "Kuki". Ini akan memberi anda pilihan untuk memutuskan untuk menerima "Kuki" atau menolak "Kuki". Sekiranya anda menolak "Kuki" dari pelayar web anda, anda mungkin tidak dapat mengakses sesetengah ciri dari laman web tertentu.

 

Bahasa

Dasar Privasi ini ditulis dalam kedua-dua Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

 

Pengemaskinian Dasar Privasi ini

Kami mungkin meminda Dasar Privasi ini dari masa ke masa dan versi yang dikemas kini akan digunapakai dan menggantikan mana-mana dan semua versi terdahulu. Anda digalakkan untuk menyemak Laman Web Kami dan mengunjungi semula Dasar Privasi ini secara berkala untuk mendapatkan Dasar Privasi Kami yang terkini (berdasarkan tarikh kemas kini yang tertera di bahagian paling bawah Dasar Privasi ini).

Dikemaskini @ 06/07/2022